Американската фармацевтична компания Pfizer ще удължи своя договор за ваксина срещу COVID-19

...
Американската фармацевтична компания Pfizer ще удължи своя договор за ваксина срещу COVID-19
Коментари Харесай

Pfizer намалява ваксините за ЕС, но иска плащане за непроизведените дози

Американската фармацевтична компания Pfizer ще удължи своя контракт за ваксина против COVID-19 от 2023 година до 2026 година с Европейския съюз (ЕС), Това заяви във вторник Financial Times, като цитира свои източници.

Броят на доставените дози ще бъде понижен с 40% и ще се забави доставката им. Според ревизираните условия Pfizer желае заплащане за поръчани дози, които в никакъв случай няма да бъдат създадени.

" Заедно ние постигнахме доста понижаване на дозите, удължение на нашия контракт във времето надалеч след 2023 година и сигурност на доставките, ако са нужни повече дози, сподели в изказване комисарят по опазването на здравето на Европейския съюз Стела Кириакидес. Ако желаеме да променим доставките на ваксини, имаме потребност от договорка ", добави тя.

Новите условия бяха показани на министрите на опазването на здравето на страните-членки на частна среща, съгласно отчета. Те срещнаха опозиция от четири страни членки, в това число България.

България, Полша, Литва и Унгария показаха обща декларация. Със взаимната си ясна позиция министрите обявиха, че страните им не могат да одобряват нови доставки от Pfizer/BioNTech, а актуалното препоръчано изменение е недопустимо и е нужно да се предоговори.

Прекратяване на контракта с имунизациите против ковид на Pfizer или фрапантно понижаване на количествата на база действителни потребности, без финансови компенсации за сметка на страните. Тази позиция на България показа министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

" Нуждите на България от ваксини против COVID-19 са изцяло задоволени, складовите благоприятни условия - изчерпани, нужда от нови доставки няма ", сподели той.

Министър Меджидиев уточни, че законното очакване на България е в актуалната ескалирала обстановка да бъде проявена взаимност от страна на Европейската комисия към страните членки, неколкократно алармирали за потребност от незабавно решение за съкращаване на несъразмерните количества, които са договаряни през 2021 година при други условия на пандемична обстановка и не на база действителни потребности.

" В случай че не бъде контрактувано нито едно от препоръчаните две решения, България чака Европейска комисия да изкупи непотребните ваксини ", уточни още здравният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР